Mats Persson

Mats Persson, baryton tillhör GöteborgsOperans solistensemble sedan 1992 och har här sjungit en rad stora roller inom både klassisk/romantisk och nutida musikdramatik. Nämnas kan Mimaroben i Aniara, Jochanaan i Salome (1996), Leporello i Don Giovanni, Lord Sidney i Resan till Reims, Lindorf/Coppelius/Dr Mirakel/Dapertutto i Hoffmanns äventyr, Wolfram i Tannhäuser och Orest i Elektra.

 

Vidare Escamillo i Carmen, Banco i Jan Sandströms opera Macbeth², Amonasro i Aida, Lescaut i Manon Lescaut, von Faninal i Rosenkavaljeren, Kurwenal i Tristan och Isolde, Don Carlo i Ödets makt, Färgaren Barak i Die Frau ohne Schatten, Rangoni i Boris Godunov, titelrollen i K. Beskrivning av en kamp (sändes även i tv), Don Pizarro i Fidelio, Amfortas i Parsifal, titelrollen i Macbeth, Gunnar i Carl Unander-Scharins Sömnkliniken, Godoy i Daniel Börtz Goya, Talaren i Trollflöjten, Fritz Kothner i Mästersångarna i Nürnberg och Trulove i Rucklarens väg.

 

Mats Perssons senaste roller är Enrico i Lucia di Lammermoor, Jochanaan i Salome, Don Alfonso i Lucrezia Borgia, Lorenzo i I Capuleti e i Montecchi och nu senast Paolo i Simon Boccanegra.

 

Sommaren 1996 sjöng Mats Persson titelrollen i Tokfursten på Vadstena-Akademien, för vilken han tilldelades Broocmanpriset. Mats Persson gjorde en avstickare till NorrlandsOperan hösten 2012. Där sjöng han rollen som Tom Baker i den nyskrivna operan The Elephant Man.

 

 

 

 

 

Glenn Kjellberg

Mats Persson

Baryton